Готовий переклад Bright | Review / Яскравість | Рецензія: Яскравість | Рецензія

Яскравість - це амбіційна реалізація від потокового гіганта (Netflix). Режисер Девід Еєр (Загін Самогубців) бере сценарій Макса Ландіса (Хроніка) і намагається перетворити його в щось чуттєве, що чітко вміститься в 2 години перегляду, але Яскравість - це, незаперечно, повість, яка потребує більше часу для роздумів над діями, які відбуваються на екрані. Макс Ландіс будує його власну версію Володаря перснів (зустріч поганців), дії в якій не потрібно квапити. Можливо, сиквел чи довший розвиток подій висуне цю історію і в світі створиться більший контекст, ніж був необхідний.

В Яскравості - ельфи, люди, феї, орки та дракони всі живуть в одному світі, який точно відображає наший з вами. Уілл Сміт грає офіцера Деріла Уорда, який змушений працювати з першим орком офіцером у місцевій поліції - Ніком Джейкобі, роль якого грає Джоел Едгертон. Сміт та Едгертон чудово пасували один одному, як два надзвичайно різні копи, які змушені були працювати разом в світі, в якому орки і люди не повинні співіснувати.

Поки Уілл Сміт повен зачарування та хвастощів, Едгертон робить всю роботу. Його зображення Джейкобі є душевним, чуттєвим. Він - орк, який не має місця в цьому суспільстві не тільки серед звчиайних людей, а й серед його друзів орків. Більшість знайомих не дуже вподобали його прагнення роботи з місцевими копами. Сценарій Ландіса відчувається доречним з питаннями раси, статі, національної гордості та поліцейської жорстокості в ньому. Бувають моменти, коли здається, шо до головної думки певного моменту в фільмі важко достукатись, але в цілому, використання питань сучасної політики, які є у фільмі, роблять свою справу.

Більшість історії у Яскравості сфокусована на магічній палиці, наче Сауронове кільце сили з Володаря перснів, це речі, які дуже схоже за своїми здібностями. Джейкобі ставиться до неї наче до "Ядерної бомби, яка виконує бажання". Не обійшлося й без групи відчужених ельфів, які кличуть себе Інферні. Вони хочуть використати палицю для воскресіння старовинного зла - йменоване Темним Лордом. Поки нам подають захоплюючі подорожі Джейкобі і Уорда, основа сюжету відчувається поспішною та незавершеною.

Більшість недоліків цього фільму основані на бідному розвитку вторинних персонажів. Нумі Рапас (Прометей) робить нав'язливого лиходія головою угруповання Інферні, але історії, яка б розкрила її особистість і зробила б її цікавою недостатньо. Її героїня Лейла виглядає неймовірно і Рапас видатна акторка, але її персонаж має завелику роль з недостатньою суттю. І знову ж Яскравості потрібно більше часу, що б "розправити крила". Таке відчуття ніби Ландіс та Еєр намагалися вмістити 1, 2 та 3 частини в один фільм.

Едгар Рамірес (Джой) - це інший не до кінця розкритий персонаж, про якого хотілося б дізнатись більше. Рамірес грає ельфа, якого звуть Кандомере, який є головою федеральної магічної групи швидкого реагування. Крім його яскравого костюма та чудової шкіри, йому більше не дали з чим працювати. Кандомере відчайдушно намагається знатий учасників Інферні, але так і не ясно для чого. Звісно ж є історія другого плану, яка не дає остаточного визначення.

Щодо технічного рівня, то використання Ойєром приглушених кольорів та плівкових зйомок місцевого населення сконцентрованого на Лос-Анджелесі дає Яскравості більш справжній вигляд (на фасадах деяких будівель залишились навіть графіті орків). Постановка боїв виглядає смішно, особливо коли до боїв приєднюються ельфи. Їхні удари та стрибки вражають в кожній сцені. Здебільшого, в Яскравості використані практичні ефекти, але коли діло дойшло до магічної палиці або польотів фей - спецефекти на вищому рівні. Нетфлікс використали їхній бюджет в 90 мільйонів доларів щоб зробити візуально вражаючу плівку.

В Яскравості є потенціал стати чимось кращим, якщо фільм буде знайде своїх фанатів та стане популярним. Нажаль, у Ландіс та Еєра немає достатньої кількості романів, щоб використовувати їх у якості довідника, як режисери Володаря перснів. Вони створюють світ з нашвидку написаної історії - яка б спрацювала краще, ніж телесеріал. Більш живописні серії надали б цим персонажам та діям час який вони потребують для того, щоб перетворитись у щось більш значуще.

У мене було так мало часу, щоб вивчити все про те, як працює цей магічний світ, адже Яскравість надзвичайно поспішала дістатись кінця історії. На Комік-Коні в 2017 році в Сан-Дієго, Еєр зазначив, що він вже знає, що б він хотів зробити в другій частині фільму, якщо цей фільм сподобається глядачам. Він хоче глибше зануритись в суспільство елфів та орків, що несумнівно є чудовою ідеєю, але якщо цього не станеться - Яскравість запам'ятається нам як недовершена історія

Вердикт
Фільм "Яскравість" міг стати чимось дійсно особливим, якщо б темп розповіді був більш спокійним, адже це б дозволило повністю розкрити його неймовірний світ. Уілл Сміт та Джоел Едгертон це та двійня, яку б я хотів побачити знову в сиквелі або навіть в новому серіалі зпродюсованому телекомпанією Нетфлікс. Отож, надіюсь це не останнє, що ми побачимо з світу "Яскравості".

Перекладено у ПАЛЯНИЦІ

Перекладачі: Vladzho

Настройки